ETELGRAF HABER-
Ücretsiz izne karşı çıktıkları için işten atılan Tay Tekstil işçileri, başlattıkları eylemi talepleri kabul edilene kadar sürdüreceklerini söyledi. İspanyada kurulan ve bünyesinde hazır giyim şirketlerini barındıran uluslararası İnditex grubunun ana markası Zara’nın Türkiye’deki taşeron firmalarından biri olan Tay Tekstil, ücretsiz izni kabul etmedikleri için 30 kişiyi işten çıkardı. İşçilerin, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, maaşlarının yatırılması, işten çıkarılmanın istifa gibi gösterilmemesi talebiyle başlattığı eylem, 6’ncı gününde devam ediyor.
‘KANUNLAR PATRONDAN YANA’
Eylemde yer alan işçilerden Abdurrahman Yörük, Tay Tekstil’in kendilerini ücretsiz izne çıkarmak için baskı uyguladığını, kabul etmeyince işten çıkarıldıklarını söyledi. Yörük, kıdem ve ihbar tazminatı ile sigorta çıkış kayıtlarının verilmesini talep ettiklerini belirterek, talepler karşılanmadığı takdirde eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı. Kanunların işverenlerden yana olduğunu dile getiren Yörük, “Zor bir sistemde çalışıyoruz, hepimiz kiradayız ev geçindiriyoruz, işçiler hakkını arayamıyor, aradığında ise kapı dışarı ediliyor. Devlet patrondan yana olmasaydı, zaten taşeron sistemi olmazdı” şeklinde konuştu.
‘HAKKIMIZI ALANA KADAR’
İhbar ödeneklerini alamadıklarını, haklarını alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurgulayan Serpil Çelebi, “Dört gündür direnişimize devam ediyoruz. Hakkımızı alıncaya kadar direnişimizi sürdüreceğiz. Biz hep buradayız. İşçi nasıl geçiniyor diye düşünmüyorlar, ben bir ev geçindiriyorum, hakkımız olanı verin” dedi.
NASIL GEÇİNECEĞİZ?
İşten atılanlardan İlayda Çelebi, kadınların yaşadıkları zorluklara değinerek, sürekli baskılara maruz kaldıklarını dile getirdi. Çelebi, “Hem ihbar tazminatımızı vermiyorlar hem de işyerinden çıkın gidin diyor. Hem işsiz kalıyoruz hem işsizlik maaşımız verilmiyor. Biz nasıl geçineceğiz?” diye sordu.
‘ZAFERE KADAR DİRENİŞ’
İşçilerden Şahadet Kılıç, firmanın kendilerini “iş yapamıyoruz” diyerek ücretsiz izne çıkarmak istediğini belirterek, “Benim çalışmıyor olmam, eve iki ekmek yerine bir ekmek almak demek. Hepimiz ev geçindiriyoruz, çocuğu olan arkadaşlarımız var. Bize ‘işyerimi meşgul etmeyin, çıkın gidin’ dendi. Çalıştığımız, ürettiğimiz yer tazminatımızı vermeden bize kapıyı gösterdi” diye konuştu. Mücadeleyle haklarını elde edeceklerinin vurgulayan Kılıç, “Mücadele ederken asla korkmamız ve cesur olmamız gerektiğini öğrendik. Yine korktukça daha çok ezileceğimizi öğrendik. Ben de bir kadın olarak, en çok kadın işçilere haksızlık yapıldığını, daha az ücretlere çalıştırıldığını biliyorum. Kadınlara sesleniyorum; hakları için mücadele etmekten korkmasınlar” ifadelerinde bulundu.
MA