Ekoloji

Zeytin yürüyüşü sürüyor: Tarım sistematik olarak bitiriliyor

İZMİR – Maden yönetmeliğinde yapılan değişiklikle zeytinlik alanların madene açılmasına karşı Bursa’dan Muğla’ya yürüyüş başlatanlardan TİP üyesi Koral Hacıbeyoğlu, köylülerin uygulanan politikalar sonucu zeytin üretemez durumda olduklarını söyledi.  Maden yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte zeytinlik alanların maden talanına açılacak olmasına karşı Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kent ve Ekoloji Bürosu tarafından başlatılan yürüyüş devam ediyor. 23 Mart günü Bursa ve Hatay olmak üzere iki koldan yola çıkan gruplar, 27 Mart günü Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda zeytin mitingi düzenleyecek.  Bursa’dan yola çıkan grup, Balıkesir’in ardından dün de İzmir’de zeytin üreticileri ve köylüler ile görüşmeler gerçekleştirdi. Daha sonra kentte bulunan İklim Grevi eylemine katılan grup, ardından Aydın’a doğru yola çıktı. Bugün Aydın’da zeytin üreticileri ile bir araya gelmeyi planlayan grup daha sonra Muğla’ya doğru yola çıkacak.  Yürüyüş grubunda yer alan TİP Kent ve Ekoloji Bürosu üyesi Koral Hacıbeyoğlu, yolculuğa çıkışlarını ve karşılaştıkları tepkileri anlattı. 

 DEVAM EDECEĞİZ 

AKP hükümetinin kaçınılmaz sona yaklaştıkça her alanda olduğu gibi doğaya da saldırmaya devam ettiğini vurgulayan Hacıbeyoğlu, madencilik yönetmeliğinde yapılan değişikliğe değindi. Bu değişiklikle beraber Bursa’dan Hatay’a kadar olan bölgedeki bütün zeytinliklerin imara açılacağını kaydeden Hacıbeyoğlu, “Bu toplam 12 buçuk milyon hektar arazi ve 190 milyon zeytin ağacı demek. Bu alanlar artık gerek sanayi gerek madene gerekse turizme açılmak üzere imar planlarında kabul olmaya başladı. Biz bunun için TİP Ekoloji Bürosu olarak bir yürüyüşe başlamaya karar verdik. Bursa ve Hatay’dan başladığımız yürüyüşümüzü Muğla’da büyük bir mitingle sonlandıracağız. Sadece bununla bitmiyor. Sonrasında 17 Nisan’da İzmir’de Tarım Buluşması organize ediyoruz. Bununla beraber Türkiye’deki tarım politikalarının sonuçlarını tartışacağız” dedi.  

‘ZEYTİNCİLİK BİTMİŞ DURUMDA’

 Bursa Balıkesir ve İzmir’de zeytin üreticileriyle görüştüklerini ifade eden Hacıbeyoğlu, üreticinin büyük kısmının bu yönetmelikten haberi olmadığını kaydetti. Üreticinin gündeminin maliyetler olduğunu söyleyen Hacıbeyoğlu, “Türkiye’de 90’ların sonundan itibaren tarım ve tarımcılık sistematik olarak yok edilmeye çalışılıyor. Bu köylere gidip ‘Arazileriniz imara açılacak. Buraya zeytin ekemeyeceksiniz’ dediğimizde üreticinin yanıtı, ‘biz zaten zeytin üretemiyoruz’ oluyor. Balıkesir’de bir köyde konuştuğumuz çiftçi ‘Ben bir hasat döneminde 100 bin liralık masraf yapıyorum. Aldığım destek 5 bin lira. Yaptığım iş beni kurtarmıyor. Zeytini dalında bırakacağım’ dedi. Bunların bir yönetim beceriksizliği olduğunu düşünmüyoruz. Amaçları zeytin üreticisi olduğu için giremedikleri zeytinlik coğrafyaları talan etmek” diye belirtti.  

TURİZME DE AÇILIYOR

 Yine Balıkesir ve İzmir’de zeytinlik alanların turizme açılması gibi projelerin bulunduğuna işaret eden Hacıbeyoğlu, bu durumun sadece zeytinlikler için geçerli olmadığını tohum politikalarında da yaşandığını kaydetti. Devletin üreticiyi tarımdan uzaklaştıracak şehirlerde ucuz iş gücü olarak kullanmak istediğini söyleyen Hacıbeyoğlu, üreten değil tüketen bir toplum yaratıldığını aktardı.  MİTİNGE DAVET Aydın’da zeytinlik alanlara ziyaretlerinin devam edeceğini kaydeden Hacıbeyoğlu, “Bu işin hem mecliste hem yargı da hem de sokakta bir karşılığı olmasını istiyoruz. Biri eksik olduğu zaman sonuç alınamıyor. 27 Mart Saat 13.00’da Muğla Sınırsızlık Meydanında yapılacak olan mitinge diğer çevre ve ekoloji örgütlerini de davet ediyoruz. TİP olarak sadece zeytinlikleri değil 12 buçuk milyon hektar alanda yaşayan tüm canlıların haklarını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  

MA / Tolga Güney

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir