Ekoloji Manşet

Akkuyu Nükleer santrali için YÖK’e dava açıldı

ETELGRAF-

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal Akkuyu Nükleer santrali ile ilgili YÖK aleyhine dava açtıklarını duyurdu. Atal Davayı ”ülkemiz ve insanlık adına” açtık dedi.

Yapılan açıklama şöyle:


AKKUYU NÜKLEER DAVASINDA HUKUKA , BİLİME ve YÖK KANUNUNA AYKIRI RAPOR DÜZENLEYEN AKADEMİSYEN BİLİRKİŞİLERİN , BİLİRKİŞİLİKTEN MEN EDİLMELERİ ve YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU KAPSAMINDA CEZALANDIRILMALARI İÇİN YÖK ALEYHİNE DAVA AÇILMIŞTIR

Danıştay 14. Daire-2014/11695 E.sayılı Akkuyu Nükleer santrali ÇED iptal davasının 11.07.2016 tarihinde yapılan keşifte ısrarla “nükleer santral sahasında zeminin altının boş olduğunu, buradan örnek alınması gerektiğini , Büyükeceli köylülerinin 1983 yılında zemin etüdü yapan taşeron firmanın işçileri olarak çalışırken zemine tonlarca çimento basıldığını ve çimentonun zemine basıldığı yerden 150 metre ötede denizden çıktığını söylediklerini” ifade etmiştik. Bütün bu beyanlarımıza ve keşifteki sürekli ve ısrarlı taleplerimize rağmen naip hâkim ve bilirkişi heyeti zeminden örnek almamış ve nükleer santral sahasının altında boşluklar barındıran kireçli-dayanıksız karstik yapıdan oluşan zemin olduğu anlaşılamadan keşif tamamlanmıştır. Neticede 06.05.2019 tarihinde çıkan haberle Akkuyu nükleer santrali inşaatında üzerine 56.000 ton nükleer reaktör ağırlığı binecek (Bkz. / https://www.haberturk.com/son-dakika-nukleer-santral-temelinde-catlak-2452726-ekonomi#) ZEMİN BETONUNDA çatlak oluştuğunu, bunun üzerine çatlak oluşan bölümlerin kırılarak tekrar beton döküldüğü ve yeniden çatlak oluştuğu öğrenilmiştir. Ardından 10.01.2021 tarihinde Akkuyu nükleer santralinde 56.000 ton reaktörün bineceği betonunun yine çatladığı görülmüştür. (Bkz./ https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akkuyuda-catlak-iddiasi-yeni-goruntuleri-chpli-vekil-paylasti-6205758/)
Diğer yandan iklim değişikliğinin neden olduğu SICAK HAVA DALGALARI sonucunda

SOĞUTMA SUYU SICAKLIĞI 28 C’yi GEÇMEMESİ GEREKTİĞİ İÇİN FRANSA’NIN NÜKLEER SANTRALLERİ BAŞLARINA BELA OLMUŞTUR.

( Bkz. http://www.rfi.fr/en/france/20190726-frances-nuclear-electricity-generation-threatened-heatwaves) Dolayısıyla Kasım ayında dahi 21,0 C’nin altına düşmeyen Mersin Anamur deniz suyu sıcaklığı,( Bkz. https://www.mgm.gov.tr/deniz/deniz-suyu-sicakligi.aspx) yaz aylarında 25-30 C’ler arasında seyreden Büyükeceli sahilindeki deniz suyu sıcaklığıyla Akkuyu nükleer santralinin GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE çalıştırılabilmesi mümkün değildir.


ÜSTELİK AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ BİR ÜLKE SINIRLARI İÇİNDE , BAŞKA BİR ÜLKENİN ( RUSYA’NIN ) SAHİBİ OLDUĞU DÜNYADAKİ TEK NÜKLEER SANTRALDİR.

Türkiye ile Rusya arasındaki andlaşmaya göre Akkuyu Nükleer üzerinde Türkiye”nin hiçbir yetkisi ve söz hakkı bulunmamaktadır. “ Proje şirketi Rus Rosatom, projenin başlangıcından itibaren doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 100 hisse payına sahip olacaktır.(Bkz. Akkuyu Nükleer ÇED İptal dava dosyası -Danıştay 14. Daire -2014 / 11695 E. -Prof.Dr. Hayrettin Kılıç uzman görüşü –sayfa -2 ) Suriye’nin kuzeyinde 33 askerimizin şehit edilmesiyle sonuçlanan menfur saldırı sonrasında Türkiye ile Rusya neredeyse savaş konumuna gelmiştir. Bu meyanda ;bizimle her an çıkarları çatışma noktasında karşı karşıya gelebilecek Rusya’nın denetiminde ve kontrolünde bir AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ TÜRKİYE İÇİN MİLLİ GÜVENLİK TEHDİDİDİR.
Akkuyu nükleerdeki bilimsel yanlışlıkları ortaya koymayan ve YÖK kanununa muhalefet edip görevi ihmal eden ve/ veya kötüye kullanan, TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN BEKAASINI TEHDİT EDEN BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNU İÇİNE GİRMESİNE NEDEN OLAN BİLİRKİŞİ RAPORUNDA İMZASI OLAN tamamı akademisyen ve Prof. unvanlı bilirkişilerin UYARMA , KINAMA , AYLIKTAN KESME ve KADEME İLERLEMESİNİ DURDURMA ve ayrıca BİLİRKİŞİLİK GÖREVİNDEN MEN EDİLMELERİ İÇİN YÖK ALEYHİNE Ankara 13. İdare Mahkemesinde 2021 /1882 E. sayılı davayı ülkemiz ve insanlık adına açtığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz. 5.10.2021
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri
gönüllü avukatı
İsmail Hakkı Atal

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir