Haberler

Akademisyen Aziz Çelik, kişiye özel açılan proseförlük kadrosunu yargıya taşıyor

Kocaeli Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Aziz Çelik, profesörlük kadrosu için başvurduğu ilanda ve sonrasında yaşadığı haksızlıkları dile getiren bir metin yayınlayarak Türkiye akademisinin bir kez daha halini ortaya koydu.

Akademik etik ve liyakati hiçe sayan kadro ilanlarının bir yenisi de Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi tarafından verildi. Kişiye özel ilanı yargıya taşımak isteyen Doç. Dr. Aziz Çelik’in jüriden istediği raporlar ise “özel hayatın gizliliği  kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, meslekî ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler” denilerek verilmedi.

Aranan şartı bir kişi taşıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 30 Aralık 2020 tarihli Resmî  Gazete’de Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Sosyal Politika ve Sosyal  Güvenlik Ana Bilim Dalı için bir profesörlük ilanı yayımladı.Ancak yayımlanan kadroda aranan koşullar şöyle sıralandı: “Sosyal Güvenliğin bibliyometrik analizi, kamu sektöründe çalışma ilişkileri ve sosyal koruma konularında çalışma yapmış olmak.”Yaptığı açıklamada, istenen koşulları araştıran Aziz Çelik, “sosyal güvenliğin bibliyometrik analizi” ile ilgili Türkiye’de yayınlanan tek bir çalışmanın olduğunu ve o çalışmada ikinci imzacı olarak bulunan kişinin de kadroya alındığını fark etti.

“Jüri raporları saklanamaz”

Olayın ardından CİMER aracılığıyla üniversiteden jüri raporlarını Aziz Çelik’e ise ÇOMÜ Rektörlüğü Bilgi Edinme Kanunu’nun 21. maddesine atıf yaparak jüri raporlarını vermeyeceğini bildirdi.

ÇOMÜ Rektörlüğü’nün yaptığı açıklamayı değerlendiren Çelik şunları yazdı:

“Bu açıkça zorlama bir yorumdur. Kendime ait raporları istemek zaten hakkımdır. Atanan diğer adaya ilişkin raporları ise konunun tarafı ve hukuki yararım olduğu için istiyorum. Söz konusu jüri raporları atanan adayın özel ve aile hayatına, sağlığına ve ekonomik durumuna ilişkin değil kamuoyuna mal olmuş akademik yayınlarına ilişkindir. Akademik çalışmalar gizlenemez!

Akademide ayrımcılığa uğradığını belirten Aziz Çelik, 6 yıldır ayrımcılığa uğradını ve profesörlük kadrosunun kendisine verilmediğine dikkat çekti.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir