Manşet Muhalefet Toplumsal Cinsiyet

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ MÜCADELESİ|Polis sokağa çıkan kadınlara saldırdı

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla Taksim Tünel’de buluşan yüzlerce kadın, bugün resmi olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını polis ablukası altında protesto ediyor. Polis, Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen kadınlara biber gazıyla müdahale etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesinin ardından bugün Türkiye, Sözleşme’den resmi olarak çekilmiş oldu. 

Karara tepki gösteren kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla “hayatımıza da haklarımıza da sahip çıkıyoruz” diyerek Taksim Tünel’de toplandılar. 

Tünel’den Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kadınların önünü barikatla kesen polis gruba biber gazıyla müdahale etti. Polisin sert mühadalesi sırasında bazı kadınlar baygınlık geçirdi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, Bizim için bitmedi” yazılı pankart açan ve “Biz bitti demeden bitmez”, “Deniz Poyraz öülmsüzdür”, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması yok hükmündedir” sloganları atan yüzlerce kadın İsveç Konsolosluğu önünde polisle karşı karşıya geldi.  

Kadınlar sloganlar eşliğinde Tünel’den Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyorlar.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3R3ZWV0X2VtYmVkX2NsaWNrYWJpbGl0eV8xMjEwMiI6eyJidWNrZXQiOiJjb250cm9sIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1410646928375775239&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fbianet.org%2Fbianet%2Ftoplumsal-cinsiyet%2F246613-istanbul-sozlesmesi-icin-sokaga-cikan-kadinlara-polis-saldirdi&sessionId=02e9f841e34edcf8d8c80bcb4977ab95bfc45480&siteScreenName=bianet_org&theme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=550px

Saat 19.00’da başlayan “#1Temmuzdaİsyandayız!”, “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz!” eylemi öncesinde Taksim’de onlarca polis aracı, gözaltı aracı ile tomanın olduğu, birçok yolun da bariyerle kapatıldığı gözlemlendi. 

Kadınlar ise “İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu olarak 1 yıldır bu kararı tanımıyoruz diyerek sokaklardaydık. Dün Danıştay tek adamın kararını durdurmadı! Erkek şiddetini meşrulaştıranlardan beklentimiz de yoktu!
Ancak bizim için bitmedi demek için 19.00’da haydi Taksim Tünel’deyiz!” çağrısını yapıyor.  

Saat 18.30 itibarıyla kadınlar gökkuşağı bayrakları ve sloganlarla Tünel’de toplanmaya başladılar. 

Tünel’den Galatasaray’a doğru yürüyen kadınların önü caddenin ortasında barikatla kesildi. 

Kadınlar” Size rağmen yaşayacağız” dövizi taşıyor. 

TIKLAYIN – Fesih hukuka aykırı, gerekçesi meçhul

TIKLAYIN – Danıştay İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi iptal etmeli

TIKLAYIN – İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleri

TIKLAYIN – Türkiye kadınlarla açıkça savaşan bir ülke haline geldi

TIKLAYIN – İstanbul Sözleşmesi feshi sonrası neler yaşanıyor?

Ne olmuştu?Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 Cumartesi İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı olarak feshedildiğini duyurdu. Fesih kararı 23 Mart 2021 Pazartesi günü Avrupa Konseyi’ne de bildirildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Fesih kararının” nedeni olarak “Sözleşme’nin eşcinselliği meşrulaştırıyor olması” iddia edildi.Danıştay kadınların ve muhalefet partilerinin yürütmeyi durdurma talebini 29 Haziran’da reddetti.Kadınlar ve LGBTİ+ hareketi,  20 Mart’tan beri Türkiye’nin birçok ilinde İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam ediyor.İstanbul Sözleşmesi hakkındaTam adı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı ve ilk imzalayan ülke Türkiye oldu. Sözleşme 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girdi.Sözleşme, ”kadına yönelik şiddet”, ”aile içi şiddet”, ”kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet”, ”kadın” kavramlarını tanımlıyor.Sözleşmenin getirdiği yükümlülükler öncelikle devlet görevlilerine yönelik. Devlet kendi adına hareket eden görevlilerinin İstanbul Sözleşmesi’nin gereklerini yerine getirmesini sağlamak zorunda.Devletlerin sorumluluğu bununla sınırlı değil. Şiddeti gerçekleştiren ister kadının sevgilisi, ister kocası, ister babası, ister patronu olsun, yani kim olursa olsun şiddetin önlenmesi, soruşturulması, cezalandırılması, zararın tazmin edilmesi yükümlülüğü de devlete ait.TIKLAYIN – İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleri…

Bia haber
Evrim Kepenek – Melisa Elçin Özçelikel

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir