etelgraf kent suçları-
AK Parti iktidarının ihale yoluyla sattığı Ataköy sahilindeki 412 dönüm araziye 70 metre yüksekliğinde gökdelenler dikildi.
Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesine ev sahipliği yapan Ataköy, sahili ve anıtsal ağaçları ile İstanbul’un nadir yeşil alanlarından biriydi. 7den 70’ye herkesin uğrak yeri olan 412 dönümlük Ataköy sahili, 2001 yılında TOKİ’ye devredildi. ‘Turizm alanı’ ilan edilen arazi için otel, AVM ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı.
Bir zamanlar insanların denize girdiği sahili TOKİ parsellere ayırarak satışa çıkardı. Böylece Ataköy’deki betonlaşmanın önü açıldı. Ardından, inşaat şirketleri turizm alanı olarak görünen arazilerde inşaat için otel ruhsatı aldı ancak konut yapıp milyonlarca lira bedelle sattı.
57 futbol sahası yeşil alan, 7’ye düştü
Bilirkişi raporu: Kıyıya duvar örüldü
Ataköy sahilindeki yapılaşmayla ilgili geçmiş yıllarda çok sayıda dava açıldı, mahkemeler hazırlanan bilirkişi raporları ışığında yürütmeyi durdurma kararı verdi, projeler mühürlendi ancak yargı kararları imar planlarında “hülle” yapılarak aşıldı ve binalar yükseldi.
Bilirkişi raporları ise bugün ortaya çıkan manzaranın habercisi niteliğindeydi. 2014’te hazırlanan bilirkişi raporunda, kentin kıyı bandında 70 metre yüksekliğinde binalara izin verilmesinin, sahil şeridinin arkasının, kıyı ile ilişkisini kopardığı belirtildi.
Kıyı arkasında duvar etkisi oluşturulan bir yapılaşma düzeninin kamu yararı taşımadığına dikkat çekilen raporda, çevre yapılaşma koşullarının üzerindeki inşaat hakkının silüeti olumsuz etkilediği ifade edildi. Kıyıya erişimin 10 metrelik yaya yoluyla sağlanmasının da kanunlara aykırı olduğu ifade edildi.