Ana Sayfa Haberler Bingöl depreminin ardından 1 yıl geçmesine rağmen yurttaşlar çadır ve konteynırda kalmaya devam ediyor

Bingöl depreminin ardından 1 yıl geçmesine rağmen yurttaşlar çadır ve konteynırda kalmaya devam ediyor

0
Bingöl depreminin ardından 1 yıl geçmesine rağmen yurttaşlar çadır ve konteynırda kalmaya devam ediyor

Geçtiğimiz yıl Bingöl’de meydana gelen depremin ardından 22 yapı yıkılımş en az 214 yapıda ise ağır hasar oluşmuştu. Depremden en çok etkilenen Karlıova, Yedisu ve Çat ilçelerindeki depremzedeler 1 yılı aşan süredir hala konteynırlarda yaşarken, yapılardaki hasarların da giderilmediğini belirtiyor.

Pirha’dan Ersin Özgül’ün haberine göre, depremzedeler hala konteynır ve çadırlarda kalıyor ve depremden etkilenen 31 bin 487 yurttaş bulunuyor.

Deprem küçük, hasar büyük

14 Haziran 2020 tarihinde Bingöl’de gerçekleşen, merkez üssü Karlıova olan 5.8 büyüklüğündeki depremde birçok ev yıkılmış ve hasar görmüştü.

Karlıova, Yedisu ve Adaklı ilçelerini ve köylerini etkileyen depremde 108 yerleşim yerinde toplam 31 bin 487 yurttaş etkilenmişti.

Karlıova ile birlikte Yedisu ve Çat ilçelerini de etkileyen deprem sonucu 22 yapı yıkıldı, 214’ü aşkın yapı da ağır hasar gördü.

Depremden en çok etkilenen Karlıova ve Yedisu ilçelerine bağlı Kaynarpınar (Licik), Ilıpınar (Çerme), Elmalı (Almalı), Güzgülü (Arnes) köylüleri, yıkılan ya da hasar gören ev ve ahırlarının onarılması beklentisinde.

Verilen sözlerin tutulması isteniyor

Depremde evi hasar gören ve ahırı yıkılan Kaynarpınar köyünde yaşayan depremzedelerden Bülent Çamak, bir yıl geçmesine rağmen, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi.

Köylerinde 14 ağır hasarlı hayvan damı olduğunu söyleyen Çamak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kendi imkanlarım ile hayvan damı yaptım ve AFET Müdürlüğü bu masrafımı karşılamadı. TOKİ ödeneği dahi vermediler. Kışın komşularımız mağdur oldu. Çadırda, branda da kalan hayvanlarımız telef oldu. 50-60 hayvanımız kör oldu. TOKİ’ye ne kadar borçluyuz bilmiyoruz. Boş bir kağıda imza attık. Sorularımız cevapsız kalıyor. Köylülerin evlerini kendilerinin yapmasına izin vermiyorlar. Hayvan damı olmadan kimsenin hayvancılık yapma şansı yok. Böyle giderse insanlar Karakoçan’a göçecek. Herkes verdiği sözü tutsun.

1 yıldır konteynırda yaşıyorlar

Kaynarpınar köyünden 71 yaşındaki Çelebi Kahraman ise söz konusu geçici konteynerlerda 1 yıldır yaşamak zorunda olduklarını ifade etti.

Kahraman, ”Bakan gelip evimizi yapacağına söz verdi. Köyde kalan evlerimizi yıktılar. Bugün ise devlet bize sahip çıkmıyor. Mağduruz, perişanız” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here