Duyurular Haberler Manşet

DEVLETLER NÜKLEER CEPHANELİKLERİNİ BÜYÜTECEK

SPRI’nın Araştırmaları Nükleer Silahlara dayalı dehşet dengesi için karamsar tablo çiziyor. Dünyadaki toplam nükleer silah sayısı son bir yılda azaldı. Bunun neddeni artık eskiyen slahların daha modernleşmiş daha gelişmiş olanlarına yer açmak için emekli edilmesi. Nitekim SIPRI’nin verileri Silahların geliştirildiğini gösteriyor. Nükleer silaha sahip dokuz devlet (ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore)), nükleer cephaneliklerini modernize etmeye devam ediyor.

SPRI’nın Araştırmaları Nükleer Silahlara dayalı dehşet dengesinin yeninerek üst bir aşamaya geldiğini ortaya koyuyor. Nükleer silaha sahip dokuz devlet (ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore)), nükleer cephaneliklerini modernize etmeye devam ediyor ve toplam nükleer silah sayısı Ocak 2021 ile Ocak 2022 arasında biraz azaldı (aşağıdaki tabloya bakın), sayı muhtemelen önümüzdeki on yılda artacak.

2022’nin başında tahmini 12 705 savaş başlığının toplam envanterinden yaklaşık 9440’ı potansiyel kullanım için askeri stoklarda bulunuyordu. Bunlardan tahmini 3732 savaş başlığı füze ve uçakla konuşlandırıldı ve yaklaşık 2000 – neredeyse tamamı Rusya veya ABD’ye ait – yüksek operasyonel alarm durumunda tutuldu.

Rusya ve ABD’nin toplam savaş başlığı stokları 2021’de düşmeye devam etse de, bunun nedeni birkaç yıl önce artık emekli olan savaş başlıklarının sökülmesiydi. İki ülkenin kullanılabilir askeri stoklarındaki savaş başlığı sayısı 2021’de nispeten sabit kaldı. Her iki ülkenin konuşlandırdığı stratejik nükleer kuvvetleri, ikili nükleer silahların azaltılması anlaşması (2010 Stratejik Silahların Daha Fazla Azaltılması ve Sınırlandırılması için Önlemler Antlaşması) tarafından belirlenen sınırlar içindeydi. Saldırı Silahları,). Ancak, New START’ın toplam stratejik olmayan nükleer savaş başlığı stoklarını sınırlamadığını unutmayın.

Soğuk Savaşın Sona ermesi İle Nükleer Cephanelikler Büyümeye Başladı

SIPRI’nin Kitle İmha Silahları Programı Kıdemli Üyesi ve Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans M. Kristensen, “Soğuk savaşın sona ermesinden bu yana küresel nükleer cephaneliklerde görülen indirimlerin sona erdiğine dair açık işaretler var” dedi. Amerikan Bilim Adamları Federasyonu (FAS).

SIPRI’nin Kitle İmha Silahları Programı Direktörü Wilfred Wan, “Nükleer silahlı devletlerin tümü cephaneliklerini artırıyor veya geliştiriyor ve çoğu nükleer retoriği ve nükleer silahların askeri stratejilerinde oynadığı rolü keskinleştiriyor” dedi. ‘Bu çok endişe verici bir eğilim.’

Rusya ve ABD birlikte tüm nükleer silahların yüzde 90’ından fazlasına sahip. Diğer yedi nükleer silahlı devlet, ya yeni silah sistemleri geliştiriyor ya da konuşlandırıyor ya da bunu yapma niyetlerini açıkladı. Çin , uydu görüntülerinin 300’den fazla yeni füze silosunun inşasını içerdiğini gösterdiği nükleer silah cephaneliğinde önemli bir genişlemenin ortasında. Yeni mobil fırlatıcıların ve bir denizaltının teslim edilmesinin ardından 2021’de operasyonel güçlere birkaç ek nükleer savaş başlığının atandığı düşünülüyor.

Dünya nükleer kuvvetleri, Ocak 2022

ÜlkeKonuşlandırılan savaş başlıkları aDepolanan savaş başlıkları bToplam stok bToplam envanter 2022 bToplam envanter 2021 b
Amerika Birleşik Devletleri1 7441 9643 7085 4285 550
Rusya1 5882 8894 4775 9776 255
Birleşik Krallık120 e60 f180 f225 f225
Fransa28010290290290
Çin 350 g350 g350 g350
Hindistan 160160160156
Pakistan 165165165165
İsrail 90909090
Kuzey Kore..20 h20 h20 h[40–50] h
Toplam3 7325 7089 44012 70513 080

Kaynak : SIPRI Yıllığı 2022

Not : Tüm tahminler yaklaşıktır.

Füze ve Başlık Sayısı Artacak

 ‘Konuşlandırılmış savaş başlıkları’, füzelere yerleştirilen veya operasyonel güçlere sahip üslerde bulunan savaş başlıklarını ifade eder  . b  ‘Depolanmış savaş başlıkları’, konuşlandırılmadan önce bir miktar hazırlık (örn. nakliye ve fırlatıcılara yükleme) gerektiren depolanmış veya yedek savaş başlıklarını ifade eder. c  ‘Toplam stok’, silahlı kuvvetler tarafından kullanılması amaçlanan savaş başlıklarını ifade eder. d  ‘Toplam envanter’ stoklanmış savaş başlıklarını ve sökülmeyi bekleyen emekli savaş başlıklarını içerir. e Bu rakam, Birleşik Krallık’ın üç konuşlandırılabilir nükleer enerjili balistik füze denizaltısı için operasyonel olarak mevcut olan savaş başlıkları içindir (dördüncü denizaltı tamirdedir). 2021’de Birleşik Krallık, operasyonel olarak mevcut savaş başlığı, konuşlandırılmış savaş başlığı veya konuşlandırılmış füze sayısını artık kamuya açıklamayacağını açıkladı. f  İngiliz Hükümeti 2010 yılında nükleer silah stokunun 225 savaş başlığını geçmeyeceğini ilan etti. ‘Stok’ teriminin resmi anlamı, hem kullanılabilir hem de kullanımdan kaldırılacak savaş başlıklarını içeren toplam savaş başlığı envanterini ifade ediyor gibi görünmektedir.

Savaş Başlığı Sayısı Yakın Gelecekte Artacak

SIPRI, Ocak 2022’de toplam envanterin 225 savaş başlığında kaldığını tahmin ediyor. 2021’de yayınlanan bir hükümet incelemesi, gelecekteki stok için tavanı 225’ten 260’a yükseltti. g SIPRI’nin Çin’in toplam envanterine ilişkin tahmini Ocak 2021 ile aynı olsa da, yeni fırlatıcıların 2021’de faaliyete geçmesi nedeniyle potansiyel olarak kullanıma hazır stoklanmış savaş başlığı sayısı değişti.  Daha önceki SIPRI yıllıklarında Kuzey Kore’ye ilişkin rakamlar, SIPRI’nin ürettiği bölünebilir malzeme miktarıyla inşa edebileceği savaş başlığı sayısına ilişkin SIPRI tahminleriyken, bu yılki tahmin, Kuzey Kore’nin sahip olduğu fiili olarak monte edilmiş savaş başlığı sayısına ilişkindir. Ülkenin bölünebilir malzeme envanterinin 2021’de, belki de 45-55 savaş başlığı üretmeye yetecek kadar büyüdüğüne inanılıyor. Kuzey Kore’nin kıtalararası menzilli bir balistik füze ile teslim edilmek üzere operasyonel bir nükleer savaş başlığı ürettiğine dair kamuya açık bir kanıt yok, ancak orta menzilli balistik füzeler için az sayıda savaş başlığına sahip olabilir. Kuzey Kore rakamları ilk kez küresel toplamlara dahil edildi.

İngiltere Savaş Başlık Stokunun Tavanını Yükseltecek

İngiltere , 2021’de, onlarca yıllık kademeli silahsızlanma politikalarını tersine çevirerek toplam savaş başlığı stokunun tavanını artırma kararını açıkladı. Çin ve Rusya’yı nükleer şeffaflıktan yoksun olmakla eleştirirken , İngiltere ayrıca ülkenin operasyonel nükleer silah stoğu, konuşlandırılmış savaş başlıkları veya konuşlandırılmış füzeler için rakamları artık kamuya açıklamayacağını açıkladı .

2021’in başlarında Fransa , üçüncü nesil nükleer enerjili balistik füze denizaltısı (SSBN) geliştirmek için resmi olarak bir program başlattı. Hindistan ve Pakistan nükleer cephaneliklerini genişletiyor gibi görünüyor ve her iki ülke de 2021’de yeni tür nükleer dağıtım sistemleri tanıttı ve geliştirmeye devam etti. Nükleer silahlara sahip olduğunu kamuoyu önünde kabul etmeyen İsrail’in de nükleer cephaneliğini modernize ettiğine inanılıyor.

Kuzey Kore , askeri nükleer programına ulusal güvenlik stratejisinin merkezi bir unsuru olarak öncelik vermeye devam ediyor. Kuzey Kore, 2021 boyunca nükleer test patlaması veya uzun menzilli balistik füze testi yapmamış olsa da, SIPRI ülkenin şu anda 20 savaş başlığı monte ettiğini ve toplam 45-55 savaş başlığı için yeterli bölünebilir malzemeye sahip olduğunu tahmin ediyor.

Nükleer Cephanenin Yenilenmesi Nükleer Savaş Riskini de-Coğaltıyor:-Fotoğraf:Pixabay

SIPRI’nin Silahlar ve Silah Araştırmaları konusundaki Araştırmacısı Matt Korda, “Nükleer silahlı devletler silahsızlanma konusunda acil ve somut bir adım atmazlarsa, nükleer savaş başlıklarının küresel envanteri soğuk savaştan bu yana ilk kez yakında artmaya başlayabilir” dedi . FAS Nükleer Bilgi Projesi ile Kitle İmha Programı ve Kıdemli Araştırma Görevlisi.Ayrıca bakınız

Nükleer Diplomasiden Gelen Karışık Sinyaller

Geçen yıl nükleer diplomaside birkaç dönüm noktası vardı. Bunlar arasında Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’nın (TPNW) Ocak 2021’de yürürlüğe girmesi ve gerekli 50 devlet onayının alınması; Dünyanın önde gelen iki nükleer gücü arasında kalan son ikili silah kontrol anlaşması olan New START’ın beş yıllık uzatılması ; ve ABD’nin yeniden katılması ve İran’ın İran nükleer anlaşması, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) ile uyumlu hale gelmesine ilişkin müzakerelerin başlaması.

Çin Nükleer Cepheneliğini Yenileyen Ülkelerin Başında Geliyor

2021 boyunca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin nükleer silahlı daimi üyeleri (P5) (Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD), 3 Ocak 2022’de yayınladıkları ortak bir bildiri üzerinde çalıştılar ve ” nükleer savaşın yapamayacağını ” onayladılar. kazanılmalı ve asla savaşılmamalıdır ‘ . Ayrıca, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, silahsızlanma ve silahların kontrolü anlaşmaları ve taahhütlerinin yanı sıra 1968 Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması kapsamındaki yükümlülüklerine uyma ve nükleer silahların olmadığı bir dünya hedefini takip etme taahhütlerini yeniden teyit ettiler.

Küresel Güvenlik Ve İstikrar İçin Karma Bir Görünüm

Buna rağmen, tüm P5 üyeleri nükleer cephaneliklerini genişletmeye veya modernize etmeye devam ediyor ve askeri stratejilerinde nükleer silahların önemini artırıyor gibi görünüyor. Rusya, Ukrayna’daki savaş bağlamında olası nükleer silah kullanımı konusunda açık tehditlerde bile bulundu. İkili Rusya-ABD stratejik istikrar görüşmeleri savaş nedeniyle durdu ve diğer nükleer silahlı devletlerin hiçbiri silah kontrolü müzakereleri yürütmüyor. Ayrıca, P5 üyeleri TPNW’ye karşı olduklarını dile getirdiler ve JCPOA müzakereleri henüz bir sonuca varmadı.

SIPRI Direktörü Dan Smith, “Geçen yıl hem nükleer silahların kontrolünde hem de nükleer silahsızlanmada bazı önemli kazanımlar olmasına rağmen, nükleer silahların kullanılma riski, soğuk savaşın zirvesinden bu yana herhangi bir zamanda olduğundan daha yüksek görünüyor” dedi.

SIPRI Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Löfven, “ Dünyanın büyük güçleri arasındaki ilişkiler, insanlık ve gezegenin yalnızca uluslararası işbirliği ile çözülebilecek bir dizi derin ve acil ortak zorluklarla karşı karşıya olduğu bir zamanda daha da kötüleşti ” dedi.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir