Ekoloji Haberler Uncategorized

EKOKIRIM SUÇU YASALAŞSIN

Ekokırım suçunun yasalarda yer alarak, bu suçu işleyenlere caydırıcı cezalar verilmesini isteyen çevre örgütleri, 28 Kasım’da Meclis’e “Ekokırım Yasa Tasarısı” sunacak.
İklim Adaleti Koalisyonu, Ekoloji Birliği, End Ecocide Turkiye ve Stop Ecocide İnternational ekoloji örgütlerinin üyeleri, “ekokırım yasası” hakkındaki son gelişmeleri konuşmak üzere Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesinde bir araya geldi.
Türkiye’deki ekoloji örgütleri olarak;
Ekokırımın yasada bir suç olarak yer alması için birçok çalışma yapıldını, “Normalde Meclis yasa tasarısını hazırlar ama bu sefer ekoloji örgütleri olarak bizler ‘Ekokırım Yasa Tasarısı’nı hazırladık. Ekokırım yasa tasarısını 28 Kasım’da Meclis’e sunacaklarını ifade ettiler.
Dünyada eko kırımın ceza kanununa eklenmesine yönelik çalışmaların olduğunu, hükümetler ise çok yavaş hareket ettiklerini, ilk çalışmaların 2021 yılında başladığını ifade ettiler.
“Eko kırım, çevreye zararı önlemeyi hedefliyor. Çevreye verilen zarar zaten hukuka aykırı. Mesela ormansızlaştırma zaten mevcut yasalara aykırı. Yapılan tahribat ciddiyse ekokırım haline geliyor. Burada yapmaya çalıştığımız şey, ciddi tahribatları ciddi suçlar olarak niteleyip bir temel oluşturmak. Yavaş yavaş hükümetler düzeyinde de konuşmaya başlıyoruz.” diye açıklama yaptılar.
Avrupa Parlementosunda Avrupa Çevre Suçları içeresinde bir tanım yapıldığını,
Türkiye’deki süreçle ilgili 28 Kasım’da TBMM’ye bir yasa tasarısı götüreceklerini, yasa tasarısının Türkiye’nin çeşitli yerlerinde imza toplandığını, doğanın hakları olduğunu ve mevcut yasaların ne bizi ne de doğayı korumadığını ifade ettiklerini, mevcut yasaların yeterli olmadığını,Kasım ayında TBMM’ye hazırladıklarını sunmak üzere yola çıktıklarını ifade ettiler.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulmak üzere hazırlanan ekokırım yasa taslağında özetle;
1-“Doğal veya kültürel çevrede insan veya diğer canlıların hayatını tehlikeye atmak,
2-Doğal veya kültürel varlıklar üzerinde ağır tahribata yol açabilecek davranışlarda bulunmak,
3-Ekosistemde kısa vadede telafisi mümkün olmayacak zarara yol açma tehlikesi doğuran kişiye, müebbet hapis cezası verilir.Suçun taksirle işlenmesi halinde yirmi yıl hapis cezasına hükmolunur. Suçlardan dolayı zaman aşımı işlemez.”
4-Suçun işlenmesinden elde edilen maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazancın on katı kadar adli para cezasına hükmedilir.”

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir