Haberler Kitap

Mersin’de ‘Mahpus Kitapları Sergisi’ açılıyor

Türkiye’de ilk defa Mersin’de “Mahpus Kitapları Sergisi” açılıyor. Herkesi sergiye çağıran yazar Adil Okay, “Hapishanelerdeki baskıları üreterek boşa çıkartanlara destek olmamız lazım” dedi. Görülmüştür Kollektivitesi, Türkiye’de ilk defa “Mahpus Kitapları Sergisi” açıyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nin Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamında Görülmüştür Kolektivitesi tarafından açılacak sergiye; Türkçe ve Kürtçe olmak üzere yüzlerce politik tutuklunun kitapları sergilenecek. 12 yıllık süreçte siyasi tutuklulardan gelen kitapların yer alacağı sergi, 19 Şubat’ta saat 19.00’da Mersin Kongre Sarayı Konferans Salonu’nda kitapseverlerle buluşacak. Sergide şiir, roman, öykü, dergi, resim, karikatür gibi çalışmaların yanı sıra Kürtçe-İngilizce sözlük de sergilenecek. 

 TECRİDE RAĞMEN ÜRETİM

 Mahpus Kitapları Sergisi fikir sahibi ve Görülmüştür Kolektivitesi kurucularından yazar ve şair Adil Okay, sergide 12 yıldan bu yana Görülmüştür Kolektivitesi arşivinden biriken kitapların sergileneceğini belirterek,“20 yılda ceberut iktidarın baskılarına rağmen düşünce üreten tutsakların eserlerini kitap olarak sergilemek istedik. Sergiyi açarak insanların bu tecride rağmen düşünce üreten tutsakların direnişlerini yazıyla, sözle, çizimle gösterelim dedik” dedi. 

‘ULAŞAMADIĞIMIZ YÜZLERCE YAZAR VAR’

 Daha önce de tutuklu Dr. Ayhan Kavak’ın yanı sıra 38 tutuklu ile yaptıkları söyleşileri “Firari Yazılar” adlı kitaba dönüştürdüklerini belirten Okay, “50’ye yakın tutsak yazar ve şaire ulaşarak onlar ile röportaj yaptık. Tabi biz bu çalışmada sadece 38 kişiden cevap alabildik. Türkiye’nin farklı cezaevlerinde kalan, farklı siyasi geleneklerden, gelen sol, sosyalist, Kürt ve yurtseverlerden 38 yazar ve şairin söyleşimize cevaplarını yayımladık. Çok etkili bir kitap oldu. Bu kitabın ön sözünde ulaşamadığımız daha yüzlerce yazar ve şair olduğunu biliyoruz” dedi.

  ‘SERGİYE ÇAĞRI’

 Okay, 19 Şubat Cumartesi günü herkesi sergiye beklediklerini söyleyerek, “Sergiyi Mersin’de açacağız. Kamuoyunu sergimize davet ediyoruz. Sergimizi Türkiye ile buluşturmak istiyoruz. Daha sonra sergimiz büyüteceğiz. Okurların ellerindeki kitaplardan bizden olmayan kitapları bizlere yollamalarını istiyoruz. Onlarla sergimiz büyüyecek. Böylece devasa bir arşiv haline getirilecek. Hapishanelerdeki baskıları üreterek boşa çıkartanlara destek olmamız lazım. Onun için herkesin sergiye gelmesi çağrısını tekrarlıyorum” diye konuştu. 

 MA / Selman Güzelyüz

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir