Haberler

TBB, ruhsatları gasp edilen avukatların talebini “Anayasaya uygun” diyerek reddetti

Hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra zorunlu stajlarını tamamlayarak avukat olmaya hak kazanan, ancak aldıkları avukatlık ruhsatları, haklarında devam eden kovuşturmalar nedeniyle Adalet Bakanlığı’nın açtığı davalar sonucu idare mahkemeleri tarafından durdurulan ya da iptal edilen hukukçularla ilgili tartışma devam ediyor.

Gazete Duvar’dan Eren Topuz’un haberine göre, hukuk dernekleri tarafından kurulan Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyonu, ruhsat gaspı davalarının dayanağı olan Avukatlık Kanunu’nun 5’inci maddesinin 3’üncü fıkrasının Anayasa Mahkemesi’ne taşınarak iptal edilmesi için Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’ndan talepte bulunmuştu. Bir dilekçe örneği paylaşan koordinasyon, avukatlara dilekçeyi doldurarak TBB’ye yollama çağrısı yapmıştı.

TBB “Anayasaya aykırı değildir” diyerek talepleri reddetti

TBB ise söz konusu maddede anayasaya aykırılık görülmediği sonucuna vararak dilekçelere şu şekilde cevap verdi:

Talep konusu yasa maddesinin devletin üç erkinden biri olan yargının kurucu unsuru savunmanın itibarını koruma amacıyla düzenlenen bir madde olduğu ve 1136 sayısı Avukatlık Kanunu’nun özellikle 2. Ve 5. Maddelerine işlerlik kazandıracak bir madde olarak değerlendirilen bu maddenin tedbir nitelikli bir düzenleme içerdiği ortaya konularak Anayasa’ya aykırı görülmediği sonucuna varılmıştır.

Öte yandan yasa maddesinin uygulandığı bireysel idari işlemlerin başta kamu yararı olmak üzere sebep, konu gibi taşınması gereken unsurlar açısından idari yargı denetimine tabi olduğu da dikkate alındığında; tedbir mahiyetinde olan ve mesleğin itibarını koruma amacı bulunan Avukatlık Kanunu’nun 5. Maddesinin 3. Fıkrasının derdest yargılamalarda norm denetimi yoluyla Anayasa Mahkemesinden iptal edilmesi talebinde bulunulması istemlerinin reddine oybirliği ile karar verilmiştir.

1492 kişinin ruhsat alması engellenmeye çalışıldı

TBB’nin tutumuna tepki gösteren Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon’dan Naim Eminoğlu, TBB’nin cevap olarak söz konusu maddede idareye takdir yetkisi verildiğini belirttiğini, ancak uygulamada mahkemenin takdir yetkisinin bulunmadığını söyledi. “Bakanlık dava açınca mahkeme de onaylıyor” diyen Eminoğlu, “2016-2020 yılları arasında TBB Yönetim Kurulu kararı ile avukatlık ruhsatı verilen 1492 kişi hakkında Adalet Bakanlığı dava açmış. Net veri yok ama takip ettiğimiz davaların büyük çoğunluğunda mahkeme, yürütmeyi durdurma ve iptal kararları verdi” dedi.

beraat edene de dava açılıyor

Koordinasyon’un iptal edilmesini talep ettiği maddeye aslında gerek olmadığını belirten Eminoğlu, “Avukatlık Kanunu’nda hakkında kovuşturma olan avukatlarla ilgili disiplin yetkisini barolara vermişler. ‘Gerekli tedbir kararlarını alabilirsiniz’ denmiş. Ama bu madde, Adalet Bakanlığı’na ve hükümete avukatlığa müdahale etme fırsatı veriyor. Bakanlık, pek çok kişinin avukat olmasını engelliyor. Biz masumiyet karinesini temel alıyoruz. Yargılama devam ederken, ceza kesinleşene kadar bu insan avukatlığa devam edebilmeli. Örneğin bir arkadaşımız yargılandığı davadan beraat etti. Savcılık davayı istinafa taşıdı. Dava istinaftayken avukatlık ruhsatını aldı. Adalet Bakanlığı onun için de yürütmeyi durdurma davası açmış. Hakkında beraat kararı verilmiş, ona bile dava açıyorlar” diye konuştu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir