Haberler

Bozkurt’taki HES’te mahkeme kararını uygulamayan patron hakkında BDDK da soruşturma açmış

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, dün yayımlanan “Bozkurt’taki HES’in öyküsü” başlıklı köşe yazısında, selin vurduğu ve onlarca yurttaşın hayatını kaybettiği Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki “patladı” tartışmalarına konu olan Ebru HES’i kaleme aldı.

Yazısında o bölgede doğup büyümüş E.D. isimli bir okuru tarafından kendisine gönderilen mektubun ayrıntılarını paylaşan Toker, “Dokuz yıl önceki iptal davasını Avukat Seçil Ege, sosyal medya hesabından hatırlattı” dedi.

Kastamonu İdare Mahkemesi’nin Şubat 2013’te “evlerin zarar görebileceğiz” gerekçesiyle HES projesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirten Toker şunları kaydetti:

“Davacı Ahmet Yanık, o HES yapılacak diye acil kamulaştırma işlemiyle el konulması üzerine yargıya başvurmuştu. Avukat Ege paylaşımında ‘Belli ki daha sonra dava aleyhe dönmüş, HES kurulmuş’ diyordu.”

“Ahmet Yanık mahkeme kararına rağmen faaliyet yürüttü”

Çiğdem Toker köşe yazısında dikkat çeken başka bir ayrıntıya daha yer verdi.

Yazısında, okuyucusu E.D.’nin kendisine gönderdiği mektupta, Ahmet Yanık’ın mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen bölgede faaliyete devam ettiğini söylemesine de yer veren Toker, şu ifadeleri kullandı:

“Okurum E.D.’nin notu çarpıcı: ‘Dönemin kaymakamı mahkeme kararını 2 günlüğüne de olsa uygulatabiliyor. Ancak daha sonra davacı Ahmet Yanık, kaymakamın müdahalesine rağmen, inşaat alanında faaliyetlerin devam ettiğini avukatına bildiriyor’ diyor.”

“Sessizliğini koruyan bir taraf var”

Çiğdem Toker yazısında ayrıca “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) aleyhine açılmış bu davanın kararında dikkat çekici bir bölüm daha var” derken şu ifadelere yer verdi:

“Bütün bu tartışmalar olurken, sessizliğini koruyan bir taraf var: EPDK’nın 49 yıllığına üretim lisansı verdiği Ebru HES’in sahibi Berke Elektrik Üretim A.Ş. Zülfikarlar Holding bünyesindeki bu şirketin ortaklarından biri, bir dönem Fenerbahçe Kulübü yöneticiliği de yapan İsfendiyar Zülfikari. Sicil kayıtları öyle diyor. Bu kadar sarsıcı bir felaketin ardından, tartışmaların odağındaki ilgili şirketin de açıklama yapması beklenir.”

“200 milyon doları banka hesabına aktardı”

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz ise “Covid-19 ‘Destek’ TIR’ından 200 milyon dolarlık hesap çıktı” başlıklı yazısında Zülfikarlar Holding’in kamu bankasından kredi alıp dövize çevirip 200 milyon dolar olarak Londra’daki hesaplarına aktardığı olayın ayrıntılarını kaleme almıştı.

Yılmaz, “Bankacılık sektörünün iki üst düzey yöneticisinden edinilen bilgilere göre Zülfikarlar, 2’si özel sektör toplam 5 bankadan 1,2 milyar TL kredi kullanıyor.

Şirket bu krediyi bir süre sonra dolara çeviriyor ve bir kamu bankası üzerinden 200 milyon dolar olarak Londra’daki hesaplarına aktarıyor.

Kamu bankası yetkilileri, 200 milyon doların, kendi bankaları aracı kılınarak yurtdışına çıkarılması sonrası durumu Albayrak’a iletiyorlar.

Bakan’ın talimatıyla bankalar, verdikleri kredileri geri çağırıyorlar.

Bu aşamada BDDK, düzenleyici ve denetleyici kurul olarak niye devreye girmiyor, o belli değil” diye yazmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da İsfendiyar Zülfikari’nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Zülfikarlar Holding’in bünyesinde faaliyet gösteren Akdeniz Faktoring için soruşturma başlatmıştı.

İsfendiyar Zülfikari, kamu bankalarından düşük faizle aldığı kredileri Akdeniz Faktoring’e aktardığı belirtilirken, bu kredileri de faktoring üzerinden şirketlere yüksek faizlerle kullandırdığı ifade ediliyordu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir