Haberler Manşet

İklim bilimcisi Svitlana Krakovska Ukrayna- Rusya arasındaki savaş bir fosil yakıt savaşıdır

Ukrayna’nın önde gelen iklim bilimcisi Svitlana Krakovska Ukrayna Rusya arasındaki savaşı bir fosil yakıt savaşı olarak tanımladı. Krakovska, “İklim değişikliği ile bu savaş arasındaki paralellikler hakkında düşünmeye başladım ve insanlığa yönelik bu tehditlerin her ikisinin de köklerinin fosil yakıtlarda bulunduğu açık” dedi. “Yanan petrol, gaz ve kömür ısınmaya ve uyum sağlamamız gereken etkilere neden oluyor. Ve Rusya bu kaynakları satıyor ve parayı silah için kullanıyor.” yorumunda bulunuyor.

Ukrayna’nın önde gelen iklim bilimcisi Svitlana Krakovska, sekiz yıllık çalışmanın iklim krizinin dünyaya neden olduğu tahribatı ortaya koyan bir dönüm noktası olarak kabul edilen BM raporunun çevre gündeminin zirvesine ulaştığı hafta o raporun konuşulacağı toplantıda olacaktı. 11 Ukraynalı bilim insanından oluşan bir heyetin başkanı olan Krakovska, Rus kuvvetleri işgale başlarken bile, 28 Şubat’ta yayınlanmasından önce geniş Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporunun sonuçlandırılmasına yardımcı olmak için mücadele etti. “İş arkadaşlarıma internetimiz olduğu ve başımıza bombalar gelmediği sürece devam edeceğimizi söyledim” dedi. Ancak ülkenin dört bir yanına dağılmış olan ekibi dağılmaya başladı – biri Kharkiv’deki bir hava saldırısı esnasında sığınağına koşmak zorunda kaldı, diğerleri tamamen kaçmaya karar verdi, internet bağlantıları dağıldı, bir delegenin yakın bir arkadaşı çatışmalarda öldü. Uluslararası meslektaşları, sempatilerini ifade etmek ve rapora devam etmek zorunda kaldılar.

Krakovska’nın dört çocuğu, kulakları sağır eden bir kükreme yayan bir füze yakındaki bir binaya çarptığında, onunla birlikte Kiev’deki evlerine sığındı. Ayrı bir saldırıdan çıkan yangın, gökyüzünü kaplayan bir duman bulutu gönderdi.” [Vladimir] Putin’in bu yıldırım savaşı inanılmaz, Ukrayna halkına karşı terörizmdir” dedi. Hem işgal hem de IPCC raporu, Krakovska için fosil yakıtların insani, ekonomik ve jeopolitik felaketini kristalize etti.

IPCC raporu, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının artık fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan felaketlere karşı son derece savunmasız olduğunu ve Rusya’nın askeri gücünün ülkenin geniş petrol ve gaz rezervlerinden elde edilen zenginlikle desteklendiğini tespit etti.

Krakovska, “İklim değişikliği ile bu savaş arasındaki paralellikler hakkında düşünmeye başladım ve insanlığa yönelik bu tehditlerin her ikisinin de köklerinin fosil yakıtlarda bulunduğu açık” dedi. “Yanan petrol, gaz ve kömür ısınmaya ve uyum sağlamamız gereken etkilere neden oluyor. Ve Rusya bu kaynakları satıyor ve parayı silah için kullanıyor Diğer ülkeler bu fosil yakıtlara bağımlıdır, kendilerini onlardan kurtaramazlar. Bu bir fosil yakıt savaşıdır. Bu şekilde yaşamaya devam edemeyeceğimiz açık, bu medeniyetimizi yok edecek” Görüşünü savundu.

BM genel sekreteri António Guterres tarafından “insanların çektiği acıların atlası ve başarısız iklim liderliğinin lanet olası bir iddianamesi” olarak tanımlanan IPCC raporu küresel ısınmanın sonuçlarının şimdiye kadarki en kapsamlı kataloğudur. Aşırı sıcaklık ve hastalıkların yayılması dünya çapında insanları öldürüyor, her yıl yaklaşık 12 milyon insan sel ve kuraklık nedeniyle yerinden ediliyor ve gıda üreten toprakların yaşayabilirliği azalıyor.

AB Fosil Yakıt Bağımlılığını Kırmak İçin Çalışmaya Savaştan Önce Başladı

Ancak batılı hükümetlerin kendilerini Rus petrol ve gazına bağımlı olmaktan alelacele çözmeye çalışmasına neden olan şey, Ukrayna’daki çatışma olmdı. Gaz arzının yaklaşık %40’ını Rusya’dan sağlayan AB, yenilenebilir enerjiyi hızla yükseltme, enerji verimliliği önlemlerini artırma ve diğer ülkelerden gaz almak için sıvılaştırılmış doğal gaz terminalleri inşa etme planı üzerinde çalışıyor. Bu arada Joe Biden, ABD’li milletvekillerinin Rus petrolünün ithalatını yasaklama baskısına boyun eğdi. “Bu, Putin’in savaş makinesine güçlü bir darbe. Putin’in savaşını sübvanse etmenin bir parçası olmayacağız.” Biden, ABD’nin Rus petrol ve gazını aşamalı olarak kaldırmak için uzun vadeli bir plan üzerinde Avrupa ile birlikte çalışacağını söyledi. Petrol İthalatının durdurulması, Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy tarafından Kongre üyelerine duygusal bir çağrıda bulundu ve milletvekillerinin iki partili çoğunluğu tarafından destekleniyor.

Diğerleri, yasağı, fosil yakıtlardan tamamen kopmak için bir fırsat olarak görüyor. Yeşil Yeni Anlaşma gündeminin arkasındaki itici güç olan ilerici bir Demokrat senatör olan Ed Markey, “Bu an, bir daha asla fosil yakıtlı çatışmalarda suç ortağı olmamamız için yerel temiz enerjiye geçişin acil ihtiyacı için açık bir çağrıdır” dedi. .

Biden Yönetimi Fosil Yakıt Bağımlığından Kurtulamıyor

Ancak Biden yönetimi, karar verme sürecinde fosil yakıtların ne kadar derinlere gömüldüğünün açık bir göstergesi olarak, iklim kriziyle yüzleşme çabalarını beceriksizce övmeye çalışırken, aynı zamanda ABD’nin şu anda Donald Trump’ın yönetiminden bile daha fazla petrol çıkardığını göstermek için övünüyor . Artan benzin fiyatlarına ilişkin halkın ıstırabının farkında olan, başkanlar için daimi bir siyasi baş ağrısı.

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki geçen hafta, “Küresel enerji arzını azaltmak konusunda stratejik bir çıkarımız yok” dedi. “Bu, dünya çapındaki Amerikan halkı için benzin pompasının fiyatlarını yükseltecek, çünkü mevcut arzı azaltacaktır.”

ABD Rusya’dan nispeten az miktarda petrol alırken – tüm petrol ithalatının sadece yaklaşık %3’ü – uzmanlar, fosil yakıtları azaltma ihtiyacı hakkında sesini yükselten bir yönetimin kendisini petrole ve gaza olan bağımlılığından kurtarmanın zor olduğunu gösteriyor. Columbia Üniversitesi’nde enerji politikası uzmanı ve Barack Obama yönetiminin eski enerji danışmanı olan Jonathan Elkind, “Buna fosil yakıt savaşı demek, biraz fazla abartı olur. Ancak Rusya’nın petrol ve gaz gelirlerinden önemli bir pay aldığı ve Amerika’nın benzin alışkanlığının her gün 100 milyon varil petrol talebine katkıda bulunduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bundan 10 yıl sonra kendimizi, petrol tüketimi ve emisyon eğrisini dekarbonizasyona doğru büktüğümüz yerde mi bulmak istiyoruz, yoksa orada oturup ‘son 10 yıl nereye gitti?’ diye düşünmek mi istiyoruz? ABD çözümün bir parçası değilse, dünya sahnesindeki etkimizi ve hem burada hem de dünyadaki herkesin kaderini tehlikeye atacağız.” Dedi

Avrupa geç de olsa Rus gazından vazgeçmeye çalışırken, ABD’deki fosil yakıtları azaltma çabaları başarısız oldu. Biden’ın yenilenebilir enerjiyi büyük ölçüde artırmaya yönelik yasama planı, büyük ölçüde Manchin sayesinde Kongre’de can çekişirken , muhafazakar eğilimli yüksek mahkeme , yönetimin kömürle çalışan elektrik santrallerini düzenleme yeteneğini zayıflatıp zayıflatmayacağını düşünüyor.

Ukrayna’nın işgali , ABD petrol ve gaz endüstrisi ve Kongre’deki müttefikleri tarafından daha fazla yerel sondaja izin vermek için düzenlemeleri gevşetme yönünde bir baskıyı da tetikledi. Senato enerji komitesi başkanı Manchin, “Putin enerjiyi müttefiklerimize karşı ekonomik ve politik bir silah olarak aktif ve etkili bir şekilde kullandığında yeni gaz boru hatlarını ertelemenin haddini aştığını” söyledi. Elektrikli araç şirketi Telsa’nın kurucusu Elon Musk bile “Petrol ve gaz üretimini bir an önce artırmamız gerekiyor. Olağanüstü zamanlar olağanüstü önlemler gerektirir.

Beyaz Saray, endüstrinin halihazırda çok sayıda boşta kalan sondaj sözleşmesi (26 milyon dönümlük Amerikan kamu arazisini kapsayan toplam 9,000 kullanılmamış izin) Üzerine oturduğuna işaret ederken, çevreciler krizin bir ülkenin insafına kalmanın tehlikelerini vurguladığını savunuyor, dalgalı küresel petrol fiyatı ise, güneş, rüzgar ve diğer temiz enerji kaynaklarına yönelmek yerine tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın.

Evergreen Action’ın yönetici direktörü Jamal Raad, “Fosil yakıt endüstrisinin bu krize yönelik sözde çözümü, Vladimir Putin gibi fosil yakıtlı faşistlere yıllarca olanak sağlayacak bir reçeteden başka bir şey değil” dedi. “Ekonomimiz fosil yakıtlara bağımlı olduğu sürece, küresel enerji fiyatları üzerindeki etkilerini bir silah gibi kullanan petro-diktatörlerin insafına kalacağız.

“Amerikan yapımı temiz enerji, uygun fiyatlı, güvenilir ve petrol ve gaz piyasalarının oynaklığından bağımsızdır. Putin’in küresel enerji pazarındaki hakimiyetini zayıflatmanın en iyi yolu, Amerika’yı fosil yakıtlardan kurtarmaktır.”

Kiev’de Krakovska, Rus ordusu ilerledikçe kendisinin şehrinde kalacağını söyledi ve yabancı araştırma kurumlarına taşınma tekliflerini reddetti. “Putin’in, güzel ülkemize sahip olabilmeleri için Ukrayna’dan kaçmamızı istediğini biliyorum.” Diyen Krakovska “Başka ülkelerdeki bilim insanlarına onlarla işbirliği yapacağımı söyledim, ancak bağımsız ve özgür bir Ukrayna’dan vazgeçemem. Kiev’in o barbarların elinde olduğunu bilsem başka bir yerde olamazdım.” Şeklinde konuşuyor.

haber kaynağı Yeryüzünden Haberler

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir