Ekoloji Manşet

Kızılbük Koyu bilirkişi raporu: Doğal yaşam tahrip edildi

 Kızılbük Koyu’nda yapımı devam eden otel projesine ilişkin açıklanan bilirkişi raporunda, projenin doğal ve ekolojik dengeyi tahrip ettiği ve verilen “ÇED gerekli değildir” kararının uygun olmadığı belirtildi.   Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük Koyu’nda Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılan otel projesine karşı Valilik ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararına ilişkin dava açılmıştı. Açılan davanın bilirkişi incelemesi raporu açıklandı. Marmaris Milli Park’ı içinde yapılan proje için 30 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen incelemenin ardından açıklanan rapor, çevrecilerin lehine çıktı. “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi” nin yapılacağı alanın orman ve milli park olma özelliğine dikkat çekilen raporda, dava konusu alanın doğal ve ekolojik değerinin yüksek olduğu belirtildi. Bu alanları tehdit edici yönde ve tahribata yol açacak yapılaşmalara izin verilmemesi gerektiği aktarılan raporda, “Parsele ilişkin yapılaşma özellikleri ile çevresindeki alanın doğal özelliklerinin planlama aşamasında dikkate alınması ve koruma kararlarına dönüştürülmesi zorunludur. Ancak keşif sırasında çekilen fotoğraflardan da görüleceği üzere doğa ve ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir. Çevreyi kirletmeyecek önlemler alınmamıştır” ifadeleri yer aldı.

 ÇED SÜRECİ İŞLETİLMELİ

 Proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının da değerlendirildiği raporda, bölgenin milli park olması nedeniyle koruma altında olduğu ve “Kontrollü kullanım alanı” olarak belirlendiği aktarıldı. Bu nedenle projenin olumlu veya olumsuz etkilerinin saptanması için ÇED süreci işletilmesi gerektiği ifade edilen raporda, “Keşif sırasında dava konusu alanda çekilen fotoğraflardan kıyı ve sahil şeridinde inşaatların olduğu gözlenmiştir. Kıyı Yasası’na göre; kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz. Kıyılarda kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz. Kıyılara moloz, cürüf, toprak gibi kirletici etkisi olan atık dökülemez. Ancak keşif sırasında projenin uygulandığı alanda bu yasaklara dikkat edilmemiştir” denildi.

 HAVA KİRLİLİĞİNE ETKİSİ 

Projenin devremülk olmasının “Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe” aykırı olduğuna değinilen raporda, “Keşif sırasında yoğun bir hafriyat işleminin yapıldığı gözlenmiştir. Emisyon hesaplarının yapılmadığı, 9 adet eskavatör götürülmesine rağmen projede 2 adet eskavatör için hesaplama yapıldığı tespit edilmiştir. Bu da inşaat aşamasında oluşacak toz ve gaz emisyonları açısından ‘Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği’nin Kontrolü Yönetmeliği’ hükümlerine uyumsuzluk anlamına gelmektedir. Yine alanla ilgili literatür çalışmaları incelendiğinde bölgede endemik, kesin koruma altına alınması gereken bitki türleri olduğu görülmüştür. Keşif sırasında alandaki bitkilerin yok edildiği ve faunaya ait habibatın yok edildiği görülmüştür” diye belirtti. Raporda son olarak şu ifadelere yer verildi: “Muğla ili Marmaris ilçesi, İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkii 2518 üzerinden Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk (205 odalı otel ve 1407 adet devremülk-konut) projesi ile ilgili olarak verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının belirtilen açılardan uygun olmadığı kanaatine varmıştır.”   

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir