Haberler Kültür Sanat

Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 83. yılında “Tosca Operası’ndan Aryalar” konseri Başkentlilerle buluşacak

etelgraf haber-

Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 83. yılında iki büyük konserle anılacak. 9 Kasım’da Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (DTÇSM) düzenlenecek ilk etkinlikte Atatürk’ün en sevdiği opera olan “Tosca Operası’ndan Aryalar” konseri Başkentlilerle buluşacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün Bulgaristan’da askeri ateşe olduğu dönemde izlediği ve çok sevdiği Tosca Operası’nda yer alan ‘E lucevan le stelle’ aryasının da seslendirileceği konser, 9 Kasım saat 20.00’de başlayacak.


ATATÜRK’TEN KALAN ŞARKILAR

Anma etkinlikleri, DTÇSM’de 10 Kasım’da düzenlenecek “Atatürk’ten Kalan Şarkılar konseri ile devam edecek. Geçmişten günümüze Cumhuriyeti ve Atatürk’ü hatırlatan şarkıları bir araya getiren Çankaya Belediyesi, Ceren Kara’nın solist olarak yer alacağı anma konseriyle Çankayalıları buluşturacak. Saat 20.00’de başlayacak anma konserinde, Koca Konak, Çanakkale İçinde, Sigaramın Dumanı, Pencere Açıldı Bilal Oğlan, Bir Fırtına Tuttu Bizi, Yemen Türküsü, Çökertme, İzmir’in Kavakları ve Sarı Zeybek gibi Atatürk’ün en sevdiği türküler orkestra eşliğinde seslendirilecek. 

*Tosca Giacomo Puccini tarafından bestelenmiş üç perdelik bir operadır. Opera’nın liberetosu Luigi Illica ve Giuseppe Giacosa tarafından hazırlanmış ve Victorien Sardou’nun “La Tosca” oyunundan uyarlanmıştır. Operanın prömiyeri 4 Ocak,1900’da Roma’da Teatro Costanzi‘de yapılmıştır.

Tosca opera sanatında en önemli bir dramatik trajedi eseri olarak yer almış ve dünya opera evleri repertuvarlarında bir standart olarak yerini tutmuştur. Kuzey Amerika’da en çok defa sahnelenen 20 opera eseri listesi içinde 8. sırayı almıştır.[1]

Tosca operası Türkiye’ye opera kültürünün girip gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. 1935/36 ders yılında Ankara’da Musiki Muallim Mektebi bünyesinde bir konservatuvar kurulmuş ve Türkiye’ye gelmiş olan Alman Karl Ebert idaresi altında, sonradan Ankara Devlet Konservatuvarı opera stüdyosu olarak anılan kurumda, bir grup opera sanatı öğrencisi yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu kurumun [2] ikinci defa olarak Türkçe libretto çevirisi kullanarak ve kurumun öğrencilerinin rol aldığı opera eseri Mayis 1941’da Ankara’da sahnelenen Tosca’nın II. Perdesi olmuştur.[3]

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir