Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, ‘Normalleşme’ için haftalık vaka sayılarının 100 binde 10’un altına inmesi gerektiğin ive aşılama hızımın düşük olduğunu hatırlatarak “Bu durumda açılmak sonbaharda yeni bir pike neden olur” uyarısında bulundu.
Evrensel’de yer alan habere göre; AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “salgını kontrol altına aldık” açıklamalarını değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, salgının hiçbir dönemde kontrol altına alınamadığını söyledi. Ökten, “Normalleşme” için haftalık vaka sayılarının 100 binde 10’un altına inmesi gerektiğini ifade etti.
“Salgın, hiçbir zaman kontrol altına alınamadı”
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık. İnşallah en zorunu geride bıraktık. Bundan sonra eskisi kadar kapsamlı, kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyoruz.” açıklamasını değerlendiren TTB 2’nci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, salgının şu zamana kadar herhangi bir dönemde kontrol altına alınamadığını belirterek, dönem dönem vaka sayılarında yaşanan düşüşün salgının normal gidişatıyla ilgili olduğunu söyledi.
Ökten, “Tedbirler zamanında ve yeterince alınmadığı için de yeterli etkiyi gösteremiyor. Salgın bir süre pik yapar, ondan sonra plato çizer, ondan sonra düşmeye başlar. Şuan düşme eğilimindeyiz. Dünyada da aşağı yukarı böyle. Zamanında daha ciddi tedbirler alsaydık, şu anki düşmeden daha da iyi bir sonuç alırdık” ifadelerini kullandı.
“Salgın, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yönetilecek bir durum değildir”
Ökten, “normalleşme” kelimesinin kullanılabilmesi için, öncelikle vaka sayılarının binin altına bir başka deyişle haftalık 100 bin nüfusta 10’un altında; vefat sayılarının da tekli rakamlarda olması gerektiğini ifade etti.
Ökten, şunları söyledi: “Rakamlar bu düzeye gelmediği sürece salgında herhangi bir şekilde ‘kontrol altına alınmıştır’ gibi bir şeyden bahsetmemiz mümkün değil. Bu bilime aykırı. Siyasetçiler söylüyor bunu, Turizm Bakanı da söylüyor. Salgın bir sağlık sorunudur. İçişleri Bakanlığının genelgesiyle yönetilecek polisiye tedbirlerle hallolacak bir durum değildir. Bu tür açıklamaların Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından yapılması gerekir.”
“Bizi kurtaracak şey aşı, ama elimizde aşı yok”
Vaka sayılarının 10 binlerde seyrettiği koşullarda “Kademeli normalleşme”ye geçmenin sakıncalarını da anlatan Ökten, aşılama oran ve hızının düşük olmasının da önlemlerin karşılığını azalttığını söyledi: “Pandemi ile baş etmek için toplumsal bağışıklığı sağlamamız gerekir. Bunun için de toplumun en az yüzde 70’ini aşılamamız lazım. Pandemiden bizi kurtaracak en büyük şey aşı. Ama elimizde aşı yok. En kısa zamanda aşılama oranını artırmak gerekir.”
Türkiye’de görülen Hindistan varyantına da dikkat çeken Ökten, “Ülkemizde bu varyant ne kadar yaygın bilmiyoruz. Bakanlık bunu açıklamalı bize. Bu oranlarla ‘normalleşme’ye geçersek evet yaz mevsimini bir şekilde idame ettirebiliriz, geçen yaz olduğu gibi. Ama sonbaharla birlikte yeni bir pik kaçınılmaz olur. Bir de buna varyant virüsleri eklenecek” dedi.