Ana Sayfa Manşet Şimdi aşı dayanışması! Yoksul 60 ülkeye sadece 30 milyon doz aşı verildi.

Şimdi aşı dayanışması! Yoksul 60 ülkeye sadece 30 milyon doz aşı verildi.

0
Şimdi aşı dayanışması!  Yoksul 60          ülkeye sadece       30 milyon doz       aşı verildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) Coronavirus (Covid-19) aşıları ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada mevcut aşı dozlarının yüzde 76’sının sadece 10 ülke tarafından kullanıldığı bilgesine yer verildi.İlk olarak 2019’un son günlerinde ortaya çıkan salgına karşı pek çok ülke aşı geliştirildi ve milyonlarca kişi aşılandı.Ancak WHO’dan gelen açıklama aşı adaletsizliği tartışmalarını tekrar gündeme getirdi.WHO açıklamasında mevcut aşı dozlarının yüzde 76’sının 10 ülke tarafından kullanıldığı bilgesine yer verildi.Başka bir deyişle her 100 aşıdan 76’sı on ülke arasından paylaşılırken, dünyanın geri kalanı aşıların yüzde 24 ile idare etmek zorunda kaldı.Aynı açıklamada bugüne kadar 576 milyon aş temin edildiği, Covax girişimi çerçevesinde 60 yoksul ülkeye ise sadece 32 milyon doz dağıtılabildiğinin altı çizildi.WHO Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Küresel kriz küresel yanıtlar gerektirir. Küresel çözüm dayanışmayla başlar” sözleri ile zengin ülkelerin bu politikasını eleştirdi.

fotoğraf twitter

DSÖ Genel Direktörü: Yoksulluğun, açlığın ve eşitsizliğin aşısı yok Salgına ilişkin açıklama yapan Ghebreyesus, “Zengin ve güçlü ülkelerin aşı izdihamında fakir ülkelerin ezilmesine müsaade edemeyiz” dedi. Ançak durum böyle olmadı.

ŞİMDİ AŞI DAYANIŞMASI!

Aşılar kamu malı muamelesi görmelidir!

Kime: Avrupa Komisyonu

Daha zengin ülkeler COVID-19’a karşı aşılarla ilerlerken, Avrupa’daki ve dünyanın geri kalanındaki birçok ülke, aşılara erişemedikleri için eli boş bırakılıyor. Hepimiz güvende olana kadar güvende olmayacağız.

COVID-19 sınırları tanımıyor ve tüm dünyada büyük hasarlar yaratan ölümcül virüse bir son vermeyi amaçlayan çözümler de olmamalı. Bu virüs, dünyamızın birbiriyle ne kadar bağlantılı olduğunu kanıtladı.

Avrupa’da ve ötesinde ortaya çıkan yeni ve daha bulaşıcı türler, yeterince hızlı bir şekilde etkili kapsama ulaşmazsak işimizi geri alabilir – ve bu her yerde anlamına gelir. Bu pandeminin küresel yönetimi, gerçekten herkes için onu sona erdirmenin anahtarıdır.

Avrupa Komisyonu’nu aşılara küresel bir yaklaşım için çalışmaya çağırıyoruz:

  • Özellikle kamu fonları kullanılarak geliştirilen aşılar, kamu malı olarak ilan edilmeli ve muamele görmelidir.
  • COVID-19’un teşhisi, önlenmesi ve kontrolü için tüm teknolojilerle ilgili fikri mülkiyet haklarından geçici olarak feragat edin
  • Daha fakir ülkelerin özel zorluklarını dikkate alarak Birleşmiş Milletler, WHO ve uluslararası aşı ittifakları, GAVI ve CEPI çerçevesinde küresel bir aşı stratejisi geliştirmek


https://www.gavi.org/ Bize katılacak mısın?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here