Ana Sayfa Haberler [YENİ RAPOR] Hangi seçmen ne hissediyor ve ne konuşuyor?

[YENİ RAPOR] Hangi seçmen ne hissediyor ve ne konuşuyor?

0
[YENİ RAPOR] Hangi seçmen ne hissediyor ve ne konuşuyor?
Serpil Odabaşı

Politus Analytics, 14 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin birinci tur analiz raporunu yayımladı.

Raporda, birinci tur sonrası kent kent Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu’na seçmen desteği, seçmen duygularındaki değişimler, seçmen ideolojisi, seçmenin gündeminki konular yer alıyor.

Rapordaki bulgular, Twitter’dan elde edilen içeriklerin yapay zeka yöntemleri ile işlenmesi sonucunda elde edildi. Analizlerin zaman aralığı hafta seviyesi, coğrafi birimi ise kent seviyesi.

Duygular

Raporda yer alan seçmen parametreleri şöyle:

  • Duygu dünyası
  • Siyasi konular
  • İdeolojik eğilimler.

Koç Üniversitesi bünyesinde yürütülen Politus Projesi kapsamında çalışmalarını yürüten Politus Analytics’in raporunda “Seçmen Duyguları” başlığında öne çıkan bulgular ise şöyle:

Umut: Umut duygusu Erdoğan destekçileri arasında istikrarlı bir trend izlerken Kılıçdaroğlu destekçileri arasında yükselme eğilimindedir. Umut duygusundaki en belirgin çıkış, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklandığı hafta gerçekleşmiştir.

Mutluluk: Seçmenin mutluluk durumunu belirleyen en önemli olay, kuşkusuz Kahramanmaraş merkezli depremdir. Deprem felaketi, her iki seçmen grubunu da benzer şekilde etkilemiştir.

Kılıçdaroğlu destekçileri daha kaygılı

Minnet: Erdoğan destekçilerinin minnet duygusu Kılıçdaroğlu destekçilerine göre daha yüksek görünmektedir.

Öfke: Depremle birlikte (minnet duygusuna paralel olarak) tüm seçmenler arasında öfke duygusunda bir yükseliş yaşadığı gözlenmiştir. Ancak tüm bu süreç boyunca Kılıçdaroğlu destekçilerinin öfkesi Erdoğan destekçilerinin üzerinde seyretmekle beraber genel olarak bir azalma trendinden söz edilebilir.

Umutsuzluk: Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklandığı hafta ve sonrasında Kılıçdaroğlu destekçileri arasında oldukça yüksek olan umutsuzluk duygusunun anlamlı ölçüde azaldığı görülmektedir. Son haftada Kılıçdaroğlu destekçileri arasındaki umutsuzluk en düşük seviyesine gerilemiştir. Erdoğan destekçileri arasında da umutsuzluk açısından aşağı yönlü bir trend görülmektedir.

Üzüntü: Depremin tüm seçmenlerde derin bir üzüntüye yol açtığı, Politus verilerine açıkça yansımıştır. Üzüntü duygusu açısından Erdoğan ve Kılıçdaroğlu destekçileri arasında ciddi bir fark gözlemlenmemektedir.

Türk milliyetçiliği

Kaygı: Ancak, kaygı hissiyatının, özellikle deprem döneminde, Kılıçdaroğlu destekçileri arasında daha yüksek olduğunu görmekteyiz.

Korku: Kılıçdaroğlu destekçileri arasında korku hissiyatının, Erdoğan destekçilerine göre çok daha inişli çıkışlı bir trend izlediği ve görece yüksek olduğu görülmektedir.

Şaşkınlık: Benzer bir şekilde, Erdoğan destekçileri arasında şaşkınlık düzeyinin görece istikrarlı seyrettiğini, Kılıçdaroğlu destekçilerinin şaşkınlık duygusunun ise oldukça iniş çıkışlı olduğu görülmektedir.”

Raporda “İdeolojik Eğilimleri” başlığında yer alan haritalar, çeşitli ideolojik görüşlerden seçmenlerin hangi kentlerde daha yoğun olduğunu gösteriyor.

Söz konusu ideolojiler ise sırasıyla muhafazakârlık, liberalizm, Türk milliyetçiliği, kemalizm, islamcılık, feminizm, ve çevrecilik. Bu ideolojiler arasında en yoğun şekilde tespit edilen ideoloji Türk milliyetçiliği.

İki aday da yüzde 50’yi göremiyor

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ne yönelik yapılan anketleri isabetli şekilde birleştirebilmek için istatistiksel bir yöntem uygulayan Politus Analytics’in birinci tur sonuçları için 16 şirketin anket sonuçlarını karşılaştırdığı veri ise şöyle:

“Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasındaki fark ise görece istikrarlı bir trend takip etmekle beraber, ikisinin de oy oranı artış gösteriyor. Öte yandan elde ettiğimiz sonuç, ilk turda seçimi bitirmek için gereken yüzde 50 sınırına iki adayın da erişemediğini işaret ediyor.”

Araştırmanın yöntemiRapordaki bulgular, Twitter API yardımıyla toplanan kullanıcı ve içerik bilgilerinin uygun Doğal Dil İşleme ve Derin Öğrenme teknikleriyle işlenmesi sonucu elde edildi. Politus Analytics’in veritabanında an itibarıyla toplamda 310 milyon tweet yer alıyor ve bu sayı her geçen gün artıyor.

(TY)

İstanbul – BİA Haber Merkezi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here